![](/media/lib/59/rewolwerowiec-88cafafe58985e8dadf32e0f45a3617d.jpg)
Jak seriale wpływają na poczucie zagrożenia
8 marca 2011, 18:01Seriale kryminalne można znaleźć na niemal wszystkich kanałach telewizyjnych. Mając na uwadze ich popularność, naukowcy z University of Nebraska-Lincoln postanowili sprawdzić, jak różne rodzaje takich produkcji (dokumenty, rekonstrukcje, filmy fabularne itp.) wpływają na lęk widza przed zostaniem ofiarą.
![](/media/lib/127/n-gwiazdy-48cf3d61d91fa528798d645b78a06406.jpg)
Setki nowych galaktyk wyjaśnią tajemnicę Wielkiego Atraktora?
10 lutego 2016, 10:31Profesor Lister Staveley-Smith z University of Western Australia i jego zespół przyjrzeli się 883 galaktykom, z których niemal 330 było wcześniej nieznanych. Badania Staveleya-Smitha mogą pomóc w wyjaśnieniu tajemnicy Wielkiego Atraktora.
![](/media/lib/486/n-kawaczekolada-2b78ce92585c2b5e28e2bfc1d31495ce.jpg)
Geny łączą zamiłowanie do czarnej kawy z miłością do ciemnej czekolady
13 stycznia 2022, 05:47Przeprowadzone na Northwestern University badania dowodzą, że osoby lubiące czarną kawę lubią również ciemną (gorzką) czekoladę, a zamiłowanie to jest warunkowane genetycznie. Uczeni odkryli, że osoby posiadające wariant genu odpowiadającego za szybszy metabolizm kofeiny wolą bardziej gorzką, czarną kawę. Ten sam wariant genetyczny znaleziono u ludzi, który wolą ciemną czekoladę od mlecznej.
![](/media/lib/76/polimer-aac9b2466d3d554544e7b3dc6365e5cf.jpg)
Niezwykłe właściwości polimerowego nanokompozytu
23 marca 2011, 19:51Na Rice University powstał polimer, który wzmacnia się pod wpływem obciążenia. Wykazuje zatem właściwości podobne do kości czy mięśni, które ulegają wzmocnieniu wskutek regularnego używania.
![](/media/lib/241/n-robotgatech-ae23d29bac25758c20649d9dac878ce5.jpg)
Zgubne zaufanie do robota
1 marca 2016, 06:50Siedzącemu w pokoju studentowi towarzyszy robot. Nagle rozlega się alarm pożarowy, a w pobliskim korytarzu pojawia się dym. Student musi wybrać, czy uda się do dobrze oznakowanego wyjścia ewakuacyjnego, czy też dostosuje do porad robota, który prowadzi go gdzie indziej
![](/media/lib/332/n-geny-cd3b5b28fd9550d11642318e53153e3c.jpg)
Uczeni chcą stworzyć drzewo genetyczne całej ludzkości
2 marca 2022, 11:58Naukowcy z Big Data Institute na University of Oxford we współpracy z uczonymi z Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Uniwersytetu Harvarda dokonali ważnego kroku w kierunku stworzenia genetycznego drzewa genealogicznego całej ludzkości. Zintegrowali dane dotyczące genomów ludzi żyjących współcześnie oraz w prehistorii, a zaprzęgnięte do pracy algorytmy stworzyły drzewo genealogiczne, na którym umieściły niemal 27 milionów przodków tych osób.
![](/media/lib/50/bol-reki-42b9948354a1d8c0d5ae0d49ec6b541d.jpg)
Złudzenie optyczne usuwa ból stawów
15 kwietnia 2011, 11:35Zwykłe złudzenie może znacznie zmniejszyć, a nawet czasowo wyeliminować ból związany z chorobą zwyrodnieniową stawów. Naukowcy z University of Nottingham przekonali mózg, że boląca część dłoni rozciągnęła się bądź skurczyła. Okazało się, że w wyniku tego zabiegu ból odczuwany przez 85% badanych zelżał o połowę (Rheumatology).
![Aedes aegypti](/media/lib/207/n-1201275116_140828-dae9fc18d1197527d8134d9afc1b5c35.jpeg)
TV003 skutecznie chroni przed dengą
21 marca 2016, 10:28Testy kliniczne wykazały wysoką skuteczność szczepionki przeciwko wirusowi dengi. W ramach testów 21 ochotnikom podano szczepionkę TV003, a 20 - placebo. Pół roku później do krwioobiegu obu grup wstrzyknięto wirusa. Ci, którym podano placebo - zachorowali. Osoby zaszczepione pozostały zdrowe.
![](/media/lib/500/n-winoposilek-39fb892b2b886f5c89d1a7f14e828fbf.jpg)
Niewielka ilość wina do posiłku może chronić przed cukrzycą typu 2.
24 kwietnia 2022, 08:49Picie niewielkich ilości wina do obiadu może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2., informują badacze z Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine. Autorzy badań oparli się na danych dotyczących 312 400 osób zgromadzonych w UK Biobank.
![](/media/lib/77/swinia-w-blocie-5f64ec2692ce51d5ef95616c6d96bc5b.jpg)
Tarzają się, bo lubią
2 maja 2011, 10:26Dotąd uważano, że świnie tarzają się i leżą w błocie, bo nie mają gruczołów potowych, muszą zatem polegać na innych sposobach chłodzenia. Dr Marc Bracke z Wageningen University uważa jednak, że zależność ma odwrotny kierunek. Nie chodzi o to, że świnie nurzają się błocie, bo się nie pocą, ale o to, że nie pocą się, bo tak bardzo ukochały tarzanie. To z tego powodu w toku ewolucji nie powstały funkcjonalne gruczoły potowe (Applied Animal Behaviour Science).